28 apr 2018 – Jaarafsluiting : Utrecht

Dit jaar is voor het uitje als afsluiting van het seizoen 2017-2018 gekozen voor de oude Hortus in Utrecht. De Oude Hortus is gelegen aan de Lange Nieuwstraat. Deze bestaat al vanaf 1723.
Traditiegetrouw zijn ook de partners van harte welkom. We zijn met een groep van 25 personen.
‘s Morgens om 10.00 uur verzamelen we bij de ingang. De ontvangst met koffie/thee en een plak cake is in een van de fraaie kassen. Nadat iedereen welkom is geheten, volgt een presentatie van Steven over zijn betrokkenheid bij de oude Hortus als oud-directeur. Het is een boeiend verhaal en het wordt duidelijk dat het sluiten van de Hortus en het vervangen door nieuwbouw op deze locatie ternauwernood niet is doorgegaan. We krijgen een historische schets van de innovatieve aanpak van destijds en hoe de Hortus er vroeger heeft uitgezien. Het huidige museumgebouw gaat volledig vernieuwd worden.

Na deze presentatie krijgen we van Arnold (van Gunterstein) een rondleiding door de Hortus. Als eerste staan we rond een rechthoekige vijver waar de Victoria Amazonica groeit. De bladeren van deze waterlelie groeien in de zomer tot wel 1,5 m in doorsnee en zijn zo stevig dat ze een klein kind kunnen dragen. Buiten worden we al snel gewezen op een heel bijzondere boom, nl de Ginkgo. Hij is bijna 300 jaar oud en daarmee de oudste Japanse notenboom in Nederland. De Ginkgo als soort is een oeroude boom uit de tijd der dinosaurussen. Het is een overgang van naald- naar loofboom, te zien aan de nerven van het blad. Na een wandeling door de prachtig opgezette tuin bezoeken we de kruidentuin, bestaande uit vele “bedjes” met allerlei soorten kruiden.

                  

Rond 12.30 uur staat een lunch klaar. Er wordt gezellig verder gekletst. Om 13.30 uur gaat iedereen weer zijn/haar eigen weg. We kijken terug op een geslaagde afsluiting van het afgelopen seizoen.