Werk aan de vecht / Over ons

De vrijwilligersgroep Werk aan de Vecht is in 2012 opgericht door een samenwerking van Landschap Erfgoed Utrecht (LEU), de Vechtplassencommissie en Natuurmonumenten.

 

De groep telt inmiddels ca. 30 leden, zowel mannen als vrouwen, variërend in leeftijd van 30 tot 70+. Alhoewel de verschillen in achtergrond groot zijn, is er een duidelijke gemeenschappelijke basis: de liefde voor de rivier de Vecht, de natuur en het buiten werken. Er is geen specifieke achtergrondkennis of vaardigheid nodig, behalve een gezonde werklust en respect voor de anderen in de groep.

 

Veel onderhoudswerkzaamheden kunnen slechts in de winter uitgevoerd worden (bijvoorbeeld knotwerk), maar ook in de zomermaanden kunnen we als groep actief zijn, bijvoorbeeld bij het maaien van oeverlandjes en het aanleggen van broeihopen voor ringslagen, enz.

 

In het najaar helpen we met het binnenhalen van de fruitoogst. Daarna wordt in het winterseizoen ongeveer eens per twee weken op een zaterdag gewerkt. Per werkdag rekenen we op een opkomst van tussen 10 en 15 personen. Gewoonlijk wordt er gewerkt van ’s morgens 10 tot 3 uur ’s middags. In sommige gevallen zorgt de landeigenaar tussentijds voor koffie, thee of soep. Per werkdag wordt dat vooraf in de officiële uitnodiging bekend gemaakt (rondgemaild).

Werk aan de Vecht ondersteunt de gemeente Stichtse Vecht bij de ‘Boomfeestdag’ die tot doel heeft iedere groep 8 meer te leren over het beheer van natuur en landschap door één dag in de natuur te werken.

 

De activiteiten van Werk aan de Vecht worden door de groep zelf georganiseerd.

 

Werk aan de Vecht heeft sinds mei 2013 een eigen aanhangwagen met speciale gereedschappen. Van de vrijwilligers wordt verwacht dat ze zelf werkhandschoenen en eventueel een kleine snoeischaar meebrengen. Verder wordt geadviseerd om tijdens werkdagen stevige schoenen te dragen, die de voeten voldoende bescherming bieden.

 

Wilt u ook meewerken en heerlijk in de buitenlucht de handen uit de mouwen steken of een specifieke kwaliteit/kennis van uzelf ten dienste laten komen van uw eigen leefomgeving, neem dat gerust contact op met een van de coördinatoren op de ‘contact’ pagina.