20 mei 2017 – Jaarafsluiting : Loenersloot

Kasteel Loenersloot

Dit jaar vieren we onze afsluiting van het seizoen 2016-2017 op kasteel Loenersloot. Op het programma staan ontvangst met koffie en gebak, een rondleiding door het kasteel, een lunch en een rondleiding door het park.

Ook partners zijn uitgenodigd en al met al zijn we met een groep van ruim 20 personen.
De weersverwachting maakt de buitenlunch spannend. Er zijn mogelijk flinke buien voorspeld, waardoor steeds de vraag is of we wel of niet tenten moeten opzetten. Uiteindelijk blijkt dat nodig, maar gelukkig heeft Utrechts Landschap 2 tenten die zeer snel op te zetten zijn.
We worden in 2 groepen rondgeleid door het kasteel.

Het kasteel dateert ongeveer uit 1250. Begonnen met alleen een donjon (toren). In de loop der tijden is er veel aan- en bijgebouwd, maar ook veel afgebroken. Het is van een verdedigingsfort tot een woonhuis geworden.

Wat betreft de geschiedenis van de bewoners worden 3 namen genoemd: Splinter van Loenersloot (14de eeuw), Strick van Linschoten (18e eeuw) en barones Van Nagell – Martini Buys. Zij was de laatste bewoonster, een bijzondere persoonlijkheid; ze overleed in 1997. Daarna is het kasteel in beheer gekomen van het Utrechts Landschap.

Pronkstukken van het kasteel zijn de behangsels, de toren, de keuken en sowieso is de grotendeels oorspronkelijke inrichting de moeite waard.

Na de rondleiding door het kasteel genoten we een heerlijke buitenlunch onder het afdak van twee tenten.
Na de lunch krijgen we een rondleiding door het park. Het kasteelpark is rond 1797 aangelegd door de landschapsarchitect Gijsbert van Laar. Het kenmerkt zich door besloten Engelse Landschapsstijl. We wandelen langs kronkelende waterpartijen, over bruggetjes en heuveltjes en zien prachtige doorkijkjes. Door de vele soorten bomen en struiken heeft het park een zeer verrassend karakter.
Ongeveer half vier is de rondleiding afgelopen en na deze zeer aangename dag keert ieder weer zijns/haars weegs.