7 sept 2024 – Gunterstein

Vandaag gaan we fruit plukken. Er zijn een aantal afmeldingen, maar evengoed zijn we nog met een groep van 9 personen, waarvan 7 van Werk aan de Vecht.

We verzamelen onder de notenboom bij de Werkschuur. Het weer is prima  en met deze start kan de dag al niet meer stuk.

We hadden het al eerder gehoord, maar de halsbandparkieten hebben enorm huisgehouden in de boomgaard. Met een groep van wel 40 parkieten stortten ze zich herhaaldelijk op de appels. Een of twee pikjes eruit en hup naar de volgende appel.

Daarbij komt dat de super natte winter gevolgd door een super nat voorjaar de fruitbomen zichtbaar hebben aangetast. Een enkele boom draagt goed fruit, maar bij verreweg de meeste bomen is het bedroevend gesteld met het aantal appels. Veel bomen zien er nu al uit alsof het diep herfst is. Arnold heeft zoiets nog nooit meegemaakt, vertelde hij. Desondanks zijn we toch met elkaar nog een aantal uren aan het plukken. Per boom worden eerst de goede valappels geraapt en de appels met rotplekken deponeren we rond de stam. Er ontstaat een spontane verdeling van plukkers die het lage fruit doen en plukkers die hoog op de ladder klimmen.

Met het deel van de boomgaard met perenbomen is het helemaal bedroevend gesteld. De meeste bomen zijn leeg. De bomen die nog wat fruit hebben, zijn bewerkelijk, omdat de peren her en der verspreid aan de boom zitten. Er is veel rottend fruit in de bomen en dat is feest voor de vlinders. Het is een prachtig gezicht om al die Atalanta’s te zien fladderen bij sommige fruitbomen.

De lunch was weer voortreffelijk en de locatie onder de notenboom is onvergetelijk. Na de lunch nog even doorgegaan, maar rond 14.00 uur werd het sein “einde pluk” gegeven .

Het resultaat is 2 kuub. Ter vergelijking: gemiddeld plukten we de laatste jaren zo’n 4 kuub met een topjaar van 7 kuub.

Er is tijd voor een extra lange nazit en dat doen we dan ook.