31 aug 2024 – Uitje : bezoek aan Kasteel de Haar

Het jaarlijkse Uitje is dit keer op zaterdag, 31 augustus. We hebben gereserveerd op Kasteel de Haar bij Haarzuilens. De partners zijn ook welkom. Na enkele afmeldingen zijn we met een groep van 15 personen.

We verzamelen in de Laverie op het Stalplein. Het is leuk om elkaar weer eens op een heel andere locatie en in een heel andere situatie te ontmoeten. We drinken koffie of thee met daarbij zoetigheden. Na een welkomstwoord converseren  we nog even verder om vervolgens via het park naar de ingang van het kasteel te gaan.

Kasteel de Haar werd in 1892 op de ruïne van het oude kasteel gebouwd. Het is ontworpen door Berlage in neogotische stijl. Saillant detail is dat het dorp Haarzuilens verplaatst werd, omdat het te dicht bij het kasteel lag. (Een dorp, “not in my backyard”). Eind 19de eeuw erfde Etienne baron van Zuylen van Nyevelt het kasteel van zijn vader. Hij trouwde met Hélėne barones de Rothschild. Mede dankzij haar fortuin kon het kasteel groots herbouwd worden met een enorme  verzameling aan meubels, schilderijen, wandtapijten en vele andere bezienswaardigheden. Het kasteel is nooit permanent bewoond geweest. Het is in zijn volle glorie herbouwd als gastenverblijf van de familie. Vele rijken der aarde hebben hier gelogeerd.

In plaats van een rondleiding met een gids lopen we zelfstandig  door het kasteel. In elke zaal is een suppoost aan wie we vragen kunnen stellen. Bovendien zijn er informatietableaus waarop je de belangrijkste informatie van de betreffende  zaal of kamer kan lezen. We verbazen ons over  de ingang van het kasteel. Dat is een smalle wenteltrap naar beneden die uitkomt in de winkel van het kasteelmuseum. Daar is over nagedacht. Van hieruit start de rondgang die ons al snel in de centrale hal brengt. Een zeer indrukwekkende hal. Vroeger was dit een binnenplein en is nu overdekt.

Het prettige van een eigen rondgang is dat ieder in zijn of haar eigen tempo het kasteel kan bekijken.

Om 13.15 uur verzamelen we ons weer voor een lunch. Het was mooi weer en er kon buiten voor ons geserveerd worden. Het was een prima situatie om indrukken en ervaringen uit te wisselen.

Enkelen van ons hadden na het bezoek aan het kasteel al een wandeling door het park gemaakt.

Na de lunch ging ieder weer zijns weegs. Wie nog niet in het park was geweest, doet het vast nog wel een volgende keer.

Al met al een heel geslaagd uitje.