3 aug 2024 – Slot Zuylen

We werken vandaag op Slot Zuylen. Het is prima weer en het Slot met het park staan er schitterend bij.

Regelmatig vliegen ooievaars over en landen al klepperend op de schoorstenen van het kasteel.

Dit jaar zijn er zelfs 2 ooievaarsnesten.

We verzamelen in het particuliere deel van het park onder de eikenbomen en drinken koffie of thee als start van de dag. Het is leuk om elkaar weer te zien nadat de vorige werkdag al weer een tijdje geleden is.

We heten een nieuwe vrijwilligster welkom.

We zijn met een groep van 9 mensen. Arnold heeft taken bedacht waarbij we ons over meerdere werkplekken verspreiden. Zo moeten de eikenbomen waar we onder zitten, ontdaan worden van uitlopers op de stam. De lage uitlopers op de stammen zijn snel gesnoeid, maar voor de hogere uitlopers is een lange ladder nodig.

Arnold ontfermt zich tegenwoordig ook over de moestuin. Die staat er prachtig bij. Een nieuw hekje bij de moestuin moet zwart geschilderd worden. De paden tussen de perken moeten voorzien worden van een extra deklaag. Met een trekkertje met aanhanger wordt de deklaag gehaald op het pad buiten het Slotterrein om vervolgens verspreid te worden over de paden.

Recht tegenover de ingang van het Slot heb je een doorkijk naar de 2 molens verderop in het landschap. In de achttiende eeuw genoot Bella van Zuylen ook al van dit uitzicht. Het eerste stukje van de doorkijk tot het hek moet worden opgeschoond. Dat wordt deels zelfs op de knietjes gedaan om er voor te zorgen dat de gewenste beplanting blijft staan.

Voor een andere klus moeten we naar de waterkant. Langs de gracht, sloot of singel moet eveneens veel worden opgeschoond. Er groeien daar te veel esdoorns. Het is een tamelijk zwaar en eenzaam klusje.

Voor tussen-de-middag heeft Arnold een heerlijke salade gemaakt. Dat smaakt prima bij dit zonnige weer.

Traditiegetrouw sluiten we de dag af met een nazit. We kijken enigszins vermoeid terug op een geslaagde dag.