13 apr 2024 – Vreedenhorst

Vandaag wordt een dag met zomerse temperaturen, een cadeautje dus.

Het is daarom even wennen welke kleren je aantrekt. We verzamelen traditiegetrouw in de serre, waar koffie en iets lekkers klaar staat. We zijn met een groep van 7 mensen, een mooi groepje om tempo in de werkzaamheden te krijgen.

We gaan vandaag houtsnippers verspreiden over de paden in het bos. Drie weken geleden hebben we het bos voor een deel opgeschoond en de takken op stapels langs de rand van het bos gelegd. Intussen is Kees met de houtversnipperaar aan de slag gegaan, zodat er nu op verschillende plaatsen langs de rand van het bos hopen houtsnippers liggen.

Gewapend met kruiwagens, grepen en harken begeven we ons naar het achterste deel van het bos om de houtsnippers te verspreiden.

We passeren een zwanennest en tot onze verbazing zit de zwaan naast de eieren te broeden. Ra ra, wat is dat? We weten het niet, maar hopen dat de zwaan tot inzicht komt.

Kees heeft jaren geleden een bos aangelegd op zijn terrein. Dat bos is nu aardig uitgegroeid tot een volwassen bos. De paden hebben met elkaar een behoorlijke lengte. Dat merk je pas echt als je kruiwagen voor kruiwagen de houtsnippers verspreidt. Een van ons harkt de houtsnippers uit over de paden, zodat ze goed begaanbaar worden. Aan weerszijden van de paden zijn de grenzen van de paden met stammetjes aangegeven. Dat geeft een toegevoegde waarde aan de structuur van de paden door het bos. Een van ons gaat verder met het opschonen van het bos door dode takken op stapels te leggen. Er blijft genoeg dood hout liggen voor de schimmels en de beestjes.

Voor de lunch is buiten de tafel gedekt en genieten we van de eerste voorjaarszon en de heerlijke soep van Heleen.

’s Middags zingen we hetzelfde liedje als de ochtend en rond 3 uur/ half 4 stoppen we met de werkzaamheden. We zijn nog niet klaar, maar we zijn door de hopen houtsnippers heen.

Enkelen van ons blijven nog even voor een gezellige nazit.

Kees gaat zelf nog een keer verder met het versnipperen van takken om de paden die nog niet gedaan zijn, van houtsnippers te voorzien.