20 jan 2024 – Gunterstein

Vandaag gaan we verder met waar we 2 weken geleden gebleven zijn met het snoeien van de fruitboom. Er staat een heel koude wind, dus dat betekent warm aankleden.

Vanuit Werk aan de Vecht zijn we met 9 vrijwilligers. Ladders, snoeischaren, handzagen en takkenscharen liggen allemaal al klaar. Na de koffie en thee kiest  iedereen een boom uit of wordt een boom toegewezen. We snoeien aan de Zandpad-kant van de boomgaard. Het gaat zowel om appel- als perenbomen.  Gemiddeld is er per boom veel werk te verrichten. Arnold geeft aanwijzingen over hoe hij de bomen gesnoeid wil hebben. Hoewel menigeen van ons al behoorlijk wat ervaring heeft met het snoeien van fruitbomen blijft het een ingewikkeld klusje. Steeds een dilemma deze tak wel of niet snoeien. De rechtopstaande loten moeten er af, maar ook weer niet allemaal. We zoeken de kansrijke takken op en snoeien de concurrerende takken. Van menige boom is de kruin te druk. Daar moeten veel takken weggesnoeid worden.

Het is niet altijd makkelijk om bij de te snoeien takken te komen. Voor de buitenste takken van de kroon is een losstaande ladder nodig. Dat betekent veel aandacht aan het veilig neerzetten ervan.

Van het langdurig stilstaan op een ladder word je toch wel koud. Vandaar dat er halverwege de ochtend een extra opwarm-pauze in de tabaksschuur wordt gehouden.

Na de “breaking-cold-pauze” snoeien we weer enthousiast verder. Per boom zijn we tamelijk lang bezig, maar met dit aantal mensen vordert het toch aardig.

Tussen de middag smaken de eitjes en hamburgertjes van Arnold weer opperst best, zodat we ‘s middags weer opgewarmd en aangesterkt verder kunnen gaan.

Rond de klok van drie uur zijn we zo’n beetje klaar. De takken worden weggebracht naar de ril, zodat de paden en het gras er weer netjes uitzien.

En nu maar wachten dat de bomen veel fruit gaan geven en hopen dat vorst tijdens de bloei geen schade aanricht.

Over de nazit van deze werkdag valt geen nieuws te vertellen. Die was wederom gezellig.