13 jan 2024 – Hof van Gunterstein

We verzamelen in de  voormalige paardenstal, wat nu omgebouwd is tot een aangename ontvangstruimte. De mooie houtkachel  zorgt voor een heerlijke warmte. Buiten is het droog en de temperatuur is voor januari goed.

We gaan aan de slag op de Buitenweg, waar we 23 december al eerder gewerkt hebben. Het is een wandeling van zo’n 10 minuten door de weilanden. Zompig, maar wel mooi. We gaan daar verder met waar we toen gebleven waren, d.w.z. dat alles wat boven de sloot groeit aan bomen en takken verwijderd moet worden. Ook nu is het weer een hele uitdaging om bij de sloot te komen, omdat de jaren geleden aangebrachte ril de toegang naar de sloot op veel plekken blokkeert. Tussen de sloot en de ril is bijna geen ruimte en waar wel ruimte is, is het een jungle van bramen, uitlopers van rozenstruiken en meidoorns. Probeer daar maar eens tussendoor te komen. Dat kan alleen als we ons eerst middels kruip-door-sluip-door een weg banen met de takkenschaar.  Van de meidoorns zijn de meeste al uitgegroeid tot flinke bomen. Met onze handzaagjes is het omzagen nog een flinke klus. Sommige omgezaagde meidoorns zijn moeilijk te verwijderen, omdat de kruinen verward zijn met de kruinen van andere meidoorns. Dat betekent hard trekken aan de stam, soms met z’n tweeën, om de boom uit de bush-bush los te wrikken. Al dat sluip-door-kruip-door-werk en het steeds blijven hangen in de stekels van de meidoorn en lange uitlopers van rozenstruiken is behoorlijk vermoeidend.

De grotere bomen die over de sloot vallen, kunnen we daar laten liggen. De kleinere bomen  en takken leggen we op de ril langs het pad.

De lunch is een verrassing: pannenkoekjes met bosbessen, opgediend met yoghurt en gemengde nootjes. Heerlijk.

’s Middag herhaalt het wandel- en knip/zaagritueel zich op dezelfde wijze als de ochtend.

Rond half vier zijn we uitgewerkt en weer terug bij de voormalige paardenstal. Het gereedschap is afgedroogd en ingespoten. Zo te zien was ieder vermoeid en voldaan van zo’n dagje buitenlucht.