6 jan 2024 – Gunterstein

Het is de eerste werkdag van het nieuwe jaar. We wensen elkaar een goed 2024 toe. We zijn vandaag met 10 vrijwilligers en verheugd dat een nieuwe vrijwilligster zich heeft aangemeld bij Werk aan  de Vecht en is gekomen.

Tijdens de ontvangst heerst er al snel een “Arnold-sfeertje” en deze keer moesten de klankschalen en yoga het ontgelden. (maar wel grappig, hoor)

De opdracht van vandaag is het snoeien van de fruitbomen. Het gaat om appel- en perenbomen. Goed gemutst, – het is sinds lang geleden een droge werkdag -,  gaan we op pad met snoeimessen, takkenscharen, handzagen en ladders. Er zijn hoge ladders bij, want het gaat om hoogstambomen.

Lopend naar de boomgaard kiezen de meesten van ons een boom uit en gaan direct aan de slag. Hup de ladder op en knippen en zagen maar. Ze weten hoe het moet. Ze zijn onverschrokken en gaan bijna tot de hoogste sport van de ladder. Let wel “denk aan de veiligheid” blijft te allen tijde een belangrijk principe, vooral als je dat ene twijgje nog wil snoeien waar je eigenlijk net niet bij kan.

Een aantal van ons zijn wat minder zeker en sluiten graag aan bij de instructie van Arnold aan de nieuwe vrijwilligster.  Arnold houdt een tamelijk uitgebreid verhaal, waarbij hij het onderscheid laat zien tussen een “rustige” en een “onrustige boom” (zo leer je nog eens wat) en die moet je verschillend snoeien. De “rustige” boom moet tot groei gestimuleerd worden, de “onrustige boom” wat afgeremd en dat doe je door de wijze van snoeien.

De gesnoeide takken worden op stapels langs het pad gelegd, zodat ze afgevoerd kunnen worden naar de ril in het park. Het is een mooi gezicht om al die bemenste ladders tegen en in de bomen te zien staan.

Na de lunch werken we weer op  dezelfde manier verder: verder met je eigen boom of een nieuwe boom. Met zo’n ploegje van 10 mensen wordt er heel wat afgeknipt en gezaagd. Aan het eind van de dag, rond drie uur, staat menig boom er mooi geknipt en geschoren bij. Over twee weken gaan we verder. Een gezellige nazit maakt deze dag helemaal geslaagd.