4 nov 2023 – Gunterstein natuurwerkdag

De natuurwerkdag van 3 november op Slot Zuylen is afgelast vanwege de harde wind.

De natuurwerkdag van 4 november op Gunterstein kan wel doorgaan. De wind is aanzienlijk afgenomen. De ochtend is droog voorspeld, maar ’s middags wordt regen verwacht.

Vanuit Werk aan de Vecht zijn we met 8 personen en van buiten af zijn er nog 4 vrijwilligers bijgekomen. Een leuke groep om aan de slag te gaan. We maken eerst een wandeling door het Het Engelsch om te kijken of er takken of misschien zelfs bomen zijn omgewaaid. In Het Engelsch valt de schade op een paar flinke afgewaaide takken van de Moerascipres na mee.  In de Lindenlaan is een vrij jonge boom omgegaan. We beginnen dan ook met het snoeien en zagen om deze omgewaaide linde weg te werken. Daarna gaan we naar het pad wat in het verlengde ligt van de ingang bij de Z-bocht in de Laan van Gunterstein. We halen daar aan de slootkant al het opschot weg. Vervolgens doen we dat langs de slootkant aan de rand van het park. We zijn daar de rest van de ochtend mee bezig.

Na de als van ouds voortreffelijke lunch van Arnold is de volgende werkplek bij de bunker. Dat is een behoorlijk stukje lopen en intussen is de regen begonnen, eerst nog zachtjes, maar na enige tijd zet de regen flink door. Met al of geen regenkleding wordt er doorgewerkt. Rond half drie / kwart voor drie is het mooi geweest. Arnold blaast de werkzaamheden af. Het resultaat is dat er op 3 plekken in het park flinke houtstapels langs het pad liggen als resultaat van het opschonen.

Eenmaal weer bij de werkschuur moeten de gereedschappen schoon en droog gemaakt worden. Met al die nattigheid en modderigheid is dat nog een flinke klus.

De werkzaamheden van vandaag, incl. de nattigheid worden beloond met een gezellige nazit, waar iedereen ruimhartig de tijd voor neemt.