23 sept 2023 – Vreedenhorst

We verzamelen in de Orangerie. Van Werk aan de Vecht zijn we met 5 personen. Met de kennissen, vrienden en/of familie erbij zijn we met 14 personen, een mooie grote groep. We gaan appels plukken. We willen om 10.00 uur starten, maar dan regent het pijpenstelen. We moeten zeker tot kwart voor 11 wachten voordat het droog begint te worden.

Dan storten we ons op ladders en plukbakken en lopen ermee naar de boomgaard. Het doet droevig aan om te zien dat er maar weinig appels aan de bomen zitten, hoewel het per boom verschilt. Er zijn bomen waarbij er zeker 2 uur nodig zijn om de appels te plukken, maar er zijn ook heel wat bomen die heel weinig of geen appels dragen.

Kees moet bij elkaar 1200 kg aan appels hebben om ze bij Schulp te kunnen laten verwerken tot sap van eigen merk. Het wordt spannend of we dat gaan halen.

Rond half één gaan we lunchen, tegelijk met het losbarsten van een volgende regenbui. We krijgen een heerlijk soepje en eten eigen boterhammen in een heel aangename en gezellige sfeer. Om kwart over één is het droog en pakken we onze werkzaamheden weer op.

De laatste bomen dragen het meeste fruit, dus toch nog heel wat werk aan de winkel. De laatste boom hangt vol en met 3 “man” en 3 ladders wordt de boom leeg geplukt. Om ongeveer half drie zit het werk erop, des te prettiger is, want het begint weer behoorlijk te regenen.

Er is één bijzondere appelboom die niet in de boomgaard staat, maar vlakbij het huis, die behoorlijk hoog is en vol zit met appels. Adriaan is al de hele dag bezig met het leegplukken van deze boom. Aan het eind van de dag helpt Pim nog om de laatste appels te oogsten. De boom is leeg en nu is het tijd om het resultaat van de dag op te maken. Kees schat in dat de 1200 kg net gehaald is. Heel mooi, want dan kan de komende winter weer Vreedenhorst-appelsap in het dorp verkocht worden.