22 juli 2023 – Gunterstein

 

Het oorspronkelijke plan was om deze dag op Slot Zuylen te werken om opschot weg te halen in de binnentuin. Op verzoek van Arnold zijn we naar Gunterstein gekomen. In het park van Gunterstein is de nieuwe aannemer met een hoogwerker bezig geweest om gevaarlijke takken uit de bomen te snoeien. De gesnoeide takken liggen op stapels verspreid in het park.

We zijn met een groep van 8 vrijwilligers, een mooi aantal om flink wat werk te kunnen verzetten. Het weer is prima om aan de slag te gaan, heel wat beter dan de hitte van 2 weken ervoor.

Na de ontvangst in de tabaksschuur lopen we naar het hek van de ingang. Daar ligt een flinke stapel takken die uit een heel hoge boom zijn gezaagd. De boom is getopt in verband met de veiligheid voor het poorthuis aan de kant van de Guntersteinlaan. Het toppen is professioneel gedaan, want de boom heeft een mooi aanzien behouden.

We hebben 3 trekkers met aanhangwagentjes tot onze beschikking, waarvan 1 trekker een grasmaaier is. De afgezaagde takken leggen we op de aanhanger en zo nodig zagen of knippen we de takken op maat.

Na de eerste boom bij de poort gaan we voor de rest van de dag aan de slag in de Lindenlaan. Verspreid liggen daar de stapels met takken die we op de aanhangertjes deponeren. De takken worden elders op bestaande rils gelegd. Arnold zaagt de rokken van de lindenboom weer in fatsoen en wij harken deze takken bij elkaar en leggen ze ook op de aanhangertjes.

Tussen de middag heeft Arnold weer voor een goed verzorgde lunch gezorgd. Wat betreft het weer boffen we enorm, omdat er uitgerekend tijdens onze lunch een enorme stortbui valt. Na de lunch is het weer droog en gaan we door met dezelfde werkzaamheden als de ochtend. Tussen 3 uur en half 4 stoppen we. Al met al is er flink wat werk verzet. De Lindenlaan ziet er weer goed toonbaar uit.

Na afloop maken we de zagen en kniptangen droog en schoon. Vervolgens kan de nazit beginnen, waarbij politiek, cabaretiers en losse grappen de revue passeren. Een mooie werkdag. Een volgende datum is nog niet bekend.