8 juli 2023 – Gunterstein

We werken vandaag met een groep van 9 vrijwilligers. We verzamelen om 9.30 uur onder de notenboom bij de werkschuur. Het wordt een bloedhete dag, dat is ’s morgens om half tien al goed te voelen.

We beginnen de werkdag op een graslandje in Het Engels. Het graslandje is eerder al gemaaid en wij gaan het nu afhooien, zoals dat heet. Het afgemaaide gras harken we op hopen met geschikte, maar ook met minder geschikte harken. De hopen gras worden met traktor en aanhangertje afgevoerd.

Het grootste deel van het graslandje ligt pal in de zon en dat is dus afzien. Na een eerste ronde afhooien wordt opnieuw gemaaid en gaan we voor een tweede ronde afhooien. Maar dan ziet het er ook weer mooi glad uit. Dat is echter niet de reden om het gras weg te halen. We doen het voor de stinsenplanten. Stinsenplanten hebben arme grond nodig. Als je het afgemaaide gras niet verwijdert, wordt het graslandje te voedselrijk voor de stinsenplanten.

Na het afhooien verdelen we ons over verschillende werkzaamheden: paden  opruimen, takken weghalen en opschonen in de Beukenlaan.

Om  12.30 uur is het tijd voor de lunch. We verzamelen ons weer onder de notenboom die overigens nog behoorlijk wat zon door laat. Het is daarom zoeken naar een schaduwplekje. Arnold heeft een heerlijke verkoelende pastasalade gemaakt en er is volop te drinken.

Na de lunch lopen we terug naar de Beukenlaan om daar het opschoonwerk voort te zetten. Gelukkig is daar diepe schaduw van de bomen. Toch wordt het rond half drie al te bar met de hitte. De energie raakt op en we besluiten eerder te stoppen.

Voor de derde keer op deze dag belanden we onder de notenboom. Nu voor de nazit met een hapje en een drankje. Volgende keer met zo’n hitte toch maar een tropenrooster