Reclame-uitingen in onze omgeving: vrijheid blijheid?

Ik erger mij in onze omgeving aan reclames, goedbedoelde protestuitingen en pamfletten van politieke partijen. Het zijn uitingen die het landschap sterk ontsieren.

Vaak zonder vergunning, al of niet verlicht, zowel in het landschap als in de bebouwde kom, aan, op of rond gebouwen.

De verkiezingstijd is voorbij dus de politieke partijen halen hun pamfletten weer weg en ook de protestuitingen van de boeren verdwijnen weer uit het landschap.

Natuurlijk hoeft niet alles gereguleerd te worden, er kan sprake zijn van een zekere mate van vrijheid als het een tijdelijk karakter heeft. De hierboven afgebeelde kunstuiting bij de sluis ’t Hemeltje was een fraai voorbeeld.

Er blijft echter zoveel jammerlijke rommel over, vaak op rotte boerenkarren, of aan een beweegbaar hek. Dergelijke uitingen ontsieren de omgeving en de vervuiler wordt steeds brutaler.

Ik verbaas me over teksten in chocoladeletters, afbeeldingen als kermisattracties aan meestal houtje-touwtje constructies.

Iedere keer als ik door het dorp rijd zie ik het dorpsplein van Nederhorst waar middenstanders gevels vol zetten en voorzien van reclame.

Dit getolereerde onzorgvuldige gedrag geeft andere middenstanders het gevoel: je kan hier alles. Zo worden her en der veranda’s geplaatst, luifels gemaakt en gevelaanpassingen gedaan zonder enig gevoel voor esthetiek en zonder vergunning.

Helaas is er nauwelijks sprake van enige handhaving vanuit de gemeente en worden geen grenzen, kaders gesteld.

Willen we dit toestaan als gemeente?

Of blijft het vrijheid blijheid voor al deze geplaatste uitwassen.

Hugo van der Wedden, juni 2024

Lid Vechtplassencommissie

reageren: havanderwedden@gmail.com