6 mei 2023 – Werk aan de Vecht : 10 jarig bestaan

Locatie: Botanische Tuinen 

 Dit jaar bestaat de vrijwilligersgroep Werk aan de Vecht 10 jaar. Werk aan de Vecht is op initiatief van de Vechtplassencommissie (VPC) en Landschap Erfgoed Utrecht (LEU) opgericht en vloeit voort uit het project van de Vechtplassencommissie “Vechtoevers, zien en gezien worden”.  De oprichtingsbijeenkomst vond plaats in de Werkschuur bij Kees Beelaerts van Blokland in Vreeland. Serge Calon van het LEU heeft de opstart verzorgd om na enkele bijeenkomsten de coördinatie over te dragen aan de werkgroep zelf, t.w.  Adriaan, Renée en Ruud. 

Al gauw hadden zich zo’n 20 vrijwilligers aangemeld en dat groeide uit tot ongeveer 30  vrijwilligers. In de praktijk zijn het ongeveer 15 vrijwilligers die ahw een kerngroep vormen.  

In die 10 jaar hebben we verscheidene werklocaties gehad. In de eerste jaren werkten we vaak op oeverlandjes en andere plekken direct gelegen aan de Vecht, zoals De Klompweg, bij Hinderdam, het IJsvogelpad, Fort Nieuwersluis, de Garstenmolen. Vanaf de beginperiode werken we ook op Gunterstein in Breukelen en Vreedenhorst in Vreeland. 

De laatste tijd hebben we een aantal vaste werkplekken, waaronder nog steeds Gunterstein en Vreedenhorst, maar ook Slot Zuylen, Wittensteijn, Boerderij Guntersteinhof en de Hoekermolen. 

De werkzaamheden bestaan uit het knotten van wilgen, opschot weghalen (vooral in park Gunterstein), herplanten, fruitbomen snoeien, fruit plukken, overhangende takken bij sloten verwijderen, paden voorzien van houtsnippers, etc. 

In die 10 jaar kent Werk aan de Vecht ook lief en leed.  

We herdenken het overlijden van Hans Dickhoff en Hanno Dissen, twee zeer enthousiaste vrijwilligers. Via Hans zijn vrouw kregen we een gereedschappenwagen van de firma Kroon uit Utrecht. Hoewel er na het overlijden van Hans niet meer met de gereedschappenwagen naar de werklocaties is gereden, fungeert de wagen met als definitieve thuisbasis Gunterstein nog steeds als opslag voor onze gereedschappen. 

We zijn verheugd over het feit dat Adriaan in 2019 de Vecht-penning van de Vechtplassencommissie in ontvangst mocht nemen. 

Met Werk aan de Vecht deden we ook mee met de Provinciale werkdagen, georganiseerd door het LEU, in Linschoten, nabij Leusden, Odijk / Werkhoven, Loenersloot en Gunterstein. 

Met veel plezier denken we terug aan de Boomfeestdagen voor scholen, georganiseerd door de gemeente Stichtse Vecht in Nigtevecht, Nieuwer ter Aa, Tienhoven en Gunterstein. 

Tot slot noemen we de cursussen, zoals hoogstamboom snoeien, maaien met de zeis, werken met de bosmaaier en bedrijfshulpverlening. 

Het 10-jarig bestaan van Werk aan de Vecht hebben we op 6 mei 2023 met een groep van 14 vrijwilligers en enkele partners gevierd in de Botanische tuinen van Utrecht. We verzamelden om 12.00 uur met een kop koffie om daarna met de van te voren bestelde lunchtassen naar een zelf uitgekozen plek in de tuin te gaan om de lunch te nuttigen. 

Om 13.30 uur kregen we een rondleiding, waarbij we o.a. de rotstuin, de ontdektuin, bamboebos en vele andere planten hebben bekeken. In dit jaargetijde zijn de tuinen natuurlijk prachtig en ook het weer werkte enorm mee.  

Na een afsluitend drankje om vier uur ging ieder weer zijns/haars weegs. 

We kunnen  terugkijken op een zeer geslaagde viering van ons 10 jarig bestaan. Op naar de toekomst…