11 mrt 2023 – Slot Zuylen

De nacht voorafgaand aan deze werkdag heeft het KNMI sneeuw en vorst en daarmee gladheid voorspeld, maar overdag zonnig weer.

We besluiten daarom om 11.00 uur te starten. En inderdaad, de zon schijnt en er ligt een laagje sneeuw. We worden ontvangen in de kas, waar we zoals gebruikelijk koffie, thee en een versnapering kunnen nuttigen.  We zijn met een groep van 7 vrijwilligers, waarvan 6 vrijwilligers van Werk aan de Vecht.

We verdelen ons in 2 groepen. Eén groep gaat het leifruit te snoeien. Het leifruit groeit aan de zonnige kant tegen een lange muur. Er zijn heel wat meters te maken, maar gelukkig voor deze groep is de zon al goed voelbaar.

De andere groep gaat fruitbomen snoeien. Het zijn heel oude bomen van ongeveer 90 à 100 jaar oud.

Ze zijn niet meer zo vitaal, maar het zijn prachtige bomen. Arnold vertelde dat er plannen zijn geweest om deze bomen te vervangen. Gelukkig is dat niet doorgegaan. Het betekent wel dat we zeer zorgvuldig moeten zijn met het snoeien. Het snoeien van al te dikke takken kan wonden opleveren waar de boom problemen mee kan krijgen. Er zijn veel waterscheuten en die kunnen zonder problemen allemaal weggesnoeid worden. Ook de zgn kriskras-takken die naar binnen groeien, kunnen gesnoeid worden. Al doende hebben de bomen meer lucht gekregen..

We zijn iets langer doorgegaan dan gebruikelijk, omdat we later waren begonnen. Aan het eind van de werkzaamheden was het leifruit geheel gesnoeid en de fruitbomen voor het grootste deel.

De lunch en de nazit waren weer erg gezellig en rijkelijk voorzien.