4 feb 2023 – Hof van Gunterstein

Hof van Gunterstein is de boerderij van Max en Nicole. We verzamelen voor het eerst in het gebouwtje links bij de ingang van het erf. Het is een knusse ruimte en de houtkachel loeit, zodat het eerder te warm dan te koud is. We zijn met een groep van 8 vrijwilligers. We drinken koffie of thee met een gevulde koek. Wat extra calorieën kunnen geen kwaad met de komende inspanningen van deze werkdag. We gaan namelijk weer een stuk houtwal afzetten, dit keer ver achterin het weiland voorbij de Scheendijk. We klimmen in de aanhanger van de trekker waarmee Max ons naar de werklocatie rijdt. Dat geeft ons een echt plattelandsgevoel.

We stoppen op de plek waar een balk over de sloot ligt. Daar moeten we met de gereedschappen overheen. Beetje spannend, maar het gaat goed.

Na een zompig wandelingetje door het weiland komen we aan bij de plek waar we aan de slag moeten. Het is bij een lange rechte sloot waar we al het opschot weghalen dat op een afstand van minder dan een meter van de sloot groeit. Ieder zoekt z’n eigen bomen of takken om met knippen en zagen te beginnen. Het opschot varieert van dunne opstaande twijgen tot flink uitgelopen eikentakken. Al snel is iedereen flink aan het zagen. Flinke takken die wel bomen lijken, vallen over de sloot. De dunne takken worden aan de boskant op ril gelegd en aan de overkant van de sloot leggen we de dunne takken op hopen. De dikkere stammen leggen we als stookhout apart.

Om half een is het lunchtijd en de trekker-taxi vertrekt weer naar de boerderij. We genieten van een heerlijke lunch om daarna weer terug gebracht te worden naar de werkplek. Daar gaan we nog weer door met de werkzaamheden tot even na drie uur. Al met al hebben we deze mooie dag zo´n 150 meter slootkant van opgaand (en over de sloot hangend) hout ontdaan, hetgeen een tevreden gevoel geeft!