28 jan 2023 – Gunterstein

Werk aan de Vecht is er voor jong en voor oud. Dat bevestigt de foto bij deze werkdag.

Na twee vanwege het slechte weer uitgestelde werkdagen verzamelen we in de werkschuur van Arnold op Gunterstein. We zijn met ongeveer 10 vrijwilligers, maar niet iedereen is van Werk aan de Vecht.

Vandaag staat het snoeien van de fruitbomen op het programma. Voordat we gaan snoeien in de boomgaard, geeft Arnold bij de fruitbomen naast de werkschuur instructie over hoe te snoeien. Hij wijst op de gesteltakken, meestal 3 of 4 en vandaaruit groeit de boom naar buiten. Het is de bedoeling dat 1 tak naar binnen groeit die voor schaduw in de kern van de boom zorgt.

Daarna haalt ieder een ladder voor zichzelf en lopen we naar de boomgaard. Dat is vlakbij, nog geen 100 m.

We verdelen ons onder supervisie van Arnold, meestal in tweetallen, over de fruitbomen. Enkelen van ons gaan het leifruit snoeien en krijgen daar eerst nog extra instructie over.

We ervaren dat snoeien toch een heel andere bezigheid is dan opschot langs de sloot weghalen. Het is de bedoeling dat de rechtopstaande loten weggeknipt worden, maar tegelijkertijd mag er ook niet te veel van de boom gesnoeid worden. Dus dat is telkens overwegen of je een bepaalde tak wel of niet wegsnoeit. Arnold begeleidt ons en hij wordt ook vaak om advies gevraagd.

Deze werkdag is “er moet rust in de boom komen”  een gevleugelde uitdrukking.

De afgeknipte en afgezaagde takken leggen we op hopen langs het pad, zodat ze per trekker met aanhanger afgevoerd kunnen worden naar de ril in het park.

Tussen de middag genieten we weer van een goed verzorgde lunch om daarna het snoeiwerk voort te zetten.

Het is veel werk en aan het eind van de werkdag blijkt dat we ongeveer 1 à 2 bomen per persoon hebben gedaan, maar die zien er dan ook weer “rustig” uit.