17 dec 2022 – Hof van Gunterstein

Het is vriezend weer. De wegen zijn plaatselijk glad, de weilanden wit berijpt en de sloten zijn dicht gevroren. We worden in de boerderij van Max en Nicole hartelijk ontvangen bij een heerlijk warm houtkacheltje. We zijn met een groep van 8 vrijwilligers.

We gaan achter bij de Buitenlaan struiken en bomen die boven de sloot groeien, weghalen. Het is een flink stukje lopen van de boerderij naar de werklocatie, maar het is met dit weer een extra mooie wandeling. Vanwege de hard bevroren grond zakken we niet weg in de klei.

Ter plekke licht Max toe wat de bedoeling is. Alle struiken en bomen die ongeveer binnen een meter van en over de sloot groeien moeten we verwijderen. We verdelen ons en gaan aan de slag. Op sommige  plekken kunnen we moeilijk bij de sloot komen, omdat er eerder een ril is aangelegd. Het gaat soms om kleine struikjes en boompjes, maar vooral ook om flink doorgegroeide bomen. Regelmatig worden we opgeschrikt door het gekraak van een vallende boom. Ze vallen over de sloot en komen deels op het weiland terecht. Aldaar moeten de bomen bewerkt worden. De kleinere takken worden verwijderd en op een hoop gelegd. De stammen houden we over en deze worden verzameld als stookhout.

Tussen de middag wacht ons weer een heerlijke lunch. Na de lunch rijden de meesten van ons mee achterop de kar met trekker, naar de Buitenweg. De middag staat volledig in het teken van het opschonen van de omgezaagde bomen. Zo ontstaan er meerdere hopen van kleinere takken, afgewisseld met de kaal gesnoeide stammen. Als wij tussen drie uur en half vier stoppen, gaat Max nog door met het vervoeren van de in stukken gezaagde boomstammen, omdat hij nu van de harde ondergrond kan profiteren. Na de vorst kan hij met zijn trekken niet meer over het weiland rijden.

Op 7 januari worden de werkzaamheden voortgezet.