19 nov 2022 – Wittensteijn

Vandaag gaan we weer echt “ouderwets” knotten. Op het terrein van Wittensteijn staan langs de Vecht veel knotwilgen. Deze keer gaan we de rij wilgen die langs het natuurgebied op het terrein staan, knotten. We zijn vanuit Werk aan de Vecht met 5 mensen, een bescheiden aantal. Gelukkig zijn er ook nog 3 mensen uit de kring van Willem en Agnes gekomen.

Na ontvangst met koffie en heerlijke appeltaart lopen we gewapend met zaag, takkenschaar en ladder naar de werkplek, waar ieder een boom uitkiest om mee te starten. De wilgen zijn nogal verschillend van formaat. Er staan exemplaren bij waar je wel een dagdeel werk aan hebt. Het gaat dan om dikke en hoge takken die soms bijna rechtop staan. Bij die rechtopstaande takken is het goed uitkijken wat de valrichting gaat worden. Met name de wind kan hierbij bepalend zijn.

Sommige wilgen staan wat verstopt in de bosschages, zodat eerst een toegang gemaakt moet worden.

De afgezaagde takken leggen we langs het water met de stammen dezelfde richting op. Dat vergemakkelijkt het wegslepen.

Soms moeten ook over het graspad hangende takken weggesnoeid worden.

We lunchen om 12.30 uur met heerlijke soep en broodjes. Na de lunch kunnen we er weer tegen aan om de knotwerkzaamheden voort te zetten.

Rond drie à vier uur is het einde werkdag. Er is flink gewerkt en we hebben door al dat gezaag weinig last van de koude striemende wind gehad.