29 okt 2022 – Slot Zuylen

Vandaag is er heel mooi weer voorspeld. Het zal namelijk de warmste 29 oktober worden ooit gemeten met temperaturen van ruim boven de 20 graden. Weliswaar met gemengde gevoelens vindt ieder het heerlijk om deze dag met elkaar in het groen te werken.

We zijn met 9 vrijwilligers. De ontvangst is in de kas bij Arnold en daar legt hij uit dat we weer in het Sterrenbos aan de slag gaan. De benodigde gereedschappen gaan in het aanhangwagentje en met de trekker gaat het naar de werkplek.

We hebben hier al meerdere dagen gewerkt. De bedoeling is om het pad door het Sterrenbos goed begaanbaar te maken door opschot te verwijderen. Het gaat vooral om bramenstruiken en zaailingen van elzen. Een deel van de werkzaamheden gaat pal langs de slootkant. Hier is het oppassen geblazen om er niet in te vallen. Het water is doods en stinkt. Zichtbaar wordt dat de sloot eigenlijk een soort beekvijver is. Arnold geeft aan dat hij opdracht gaat geven om de sloot uit te laten baggeren.  Ook aan de overkant van de sloot is een plek met veel bramen en elzen. Dat wordt allemaal weggehaald en over de sloot naar onze kant gegooid. Wij leggen de takken op de ril, evenals het opschot dat we aan onze kant van de sloot weghalen.

Het verwijderen van het opschot gebeurt met beleid, want lijsterbessen en een wilde roos blijven staan.

Door de ruimte die ontstaat, komen de prachtige eiken en elzen langs het pad beter tot hun recht.

We lunchen weer in de kas met o.a. broodjes en kroketten. Voor de inwendige mens ontbreekt er niets.

’s Middag zetten we dezelfde werkzaamheden voort. Van een van de bomen is enige tijd geleden  een enorme tak afgebroken en in de kruin van een andere boom terechtgekomen. Deze tak wordt er met vereende krachten met behulp van een lang touw uitgetrokken.  Een flinke klus, maar het lukt.

De nazit wordt buiten in een kring gehouden en gewoontegetrouw met drankjes en hapjes.

We realiseren ons dat het eind oktober is als we deze zomerse dag vieren.

En het Sterrenbos? Dat blijft nog even gesloten voor publiek vanwege enkele dode takken aan de bomen.