15 okt 2022 – Uitje WadV : Sypesteyn – Nieuw Loosdrecht

Na 2 jaar konden we gelukkig weer een uitje organiseren. Dit jaar zijn we naar museum-kasteel Sypesteyn in Nieuw Loosdrecht geweest. Er hadden zich 15 mensen opgegeven, maar uiteindelijk waren we met 10 en aan het eind van de ochtend met 9 vrijwilligers. De ontvangst was buiten op het verwarmd terras onder een groot schaduwdoek, later op de ochtend meer een regendoek. Daar dronken we eerst een kop koffie of thee met iets lekkers erbij. Voor de rondleidingen werden we in 2 groepjes verdeeld. Het zijn kleine ruimtes, dus die kleine groepjes kwamen goed uit.

Kasteel Sypesteyn werd begin 20ste eeuw op oude fundamenten door jonkheer Van Sypesteyn gebouwd. Daarbij zijn de stenen gebruikt van kasteel Vredenburg, die de stenen aangeleverd had gekregen uit Vreeland. Bij het kasteel heeft hij ook een prachtige historische tuin aangelegd met exotische bomen. Het kasteel is een museum-kasteel, waarin de rijke verzameling van jonkheer van Sypesteyn wordt gepresenteerd, onder meer in de Wapenkamer, de Gotische kamer en de Lage zaal. Het kasteel is rijk aan portret-schilderijen. Veel portretten zijn van de verschillende takken van de familie. Bekend is de verzameling Loosdrechts porselein en Chinees porselein. We lopen langs prachtig gedekte tafels, rijk aan serviesgoed.

Het kasteel is nooit bewoond geweest.

Tijdens de rondleiding werd gedetailleerd verteld over alle bezienswaardigheden. Voor de meeste van ons was het bestaan van een waterklok nieuw. Jonkheer Van Sypesteyn verzamelde veel oude bouwmaterialen om het kasteel een historisch aanzien te geven. Een mooi voorbeeld is een gotische deur die hij in Middelburg had gekocht. De muur werd om deze deur gebouwd i.p.v. andersom. Tijdens de parkrondleiding begon het helaas flink te regenen. Dat werd een wat haastige wandeling, die inspireerde tot het zelf nog eens overdoen bij mooi weer.

De lunch was goed verzorgd en we namen de tijd om gezellig bij te praten. Rond half twee ging ieder weer huiswaarts.

Het was een knus en geslaagd uitje.