6 aug 2022 – Gunterstein

Wat is er heerlijker dan op een mooie zomerse dag te starten met koffie en thee onder de aangename atmosfeer van een notenboom. Zo begon deze werkdag.

We zijn met een groep van 10 personen.

We gaan in het park rondom de nieuwe aanplant, – van inmiddels al weer 2 jaar geleden -,  opschot verwijderen. We verdelen ons over meerdere plekken in het park. De meeste nieuwe aanplant is goed aangeslagen dankzij het regelmatig watergeven tijdens de droge perioden.

Twee van ons gaan bezig met de reparatie van een kapotte pomp.

Verder moet er een grote dode naaldboom omgezaagd en verwijderd worden. Dit kan uiteraard niet handmatig, maar wordt met de motorzaag gedaan. Het is een enorme klus, met name omdat de doorsnee van de stam breder is dan de lengte van het zaagblad. De stam wordt in stukken gezaagd en afgevoerd naar de ril.

Een derde groep is bezig met het rondom vrij maken van nieuw aangeplante struiken Dit kan je het  kleinere werk noemen. We schrapen op ons knietjes onkruid weg met behulp van krabbertjes.

Er worden struiken gesnoeid en opschot weggehaald om doorkijkjes te creëren. Met de boomzaag worden takken van bomen weggezaagd die te veel licht wegnemen voor de jonge aanplant.

Al te wild groeiende struiken worden keurig in vorm gesnoeid.

Gedurende de dag rijden 2 tot 3 trekkertjes met aanhangwagen rond om het opschot en het gesnoeide hout naar de ril te brengen.

De dag wordt afgerond onder dezelfde notenboom. Traditiegetrouw stond er een hapje en een drankje klaar. Dit keer zelfs met een prachtige schaal met oesters.