23 jul 2022 – Slot Zuylen

We verzamelen onder de boom op het terrein van Slot Zuylen. Rond een tafeltje zijn stoelen in een kring gezet. Zo zitten we heerlijk in de schaduw.

We zijn met een groep van 11 vrijwilligers. Een aantal ziet elkaar wekelijks op Gunterstein, maar anderen zien elkaar weer voor het eerst na een lange tijd vanaf de winter.

We gaan werken in het Sterrenbos. Dat is het bos aan de overzijde van de parkeerplaats. We hebben al eerder in dit bos gewerkt, maar op een andere plek.

Ook nu weer gaan we opschot weghalen langs het paadje door het bos. Als we beginnen is het paadje amper een meter breed. De bedoeling is om zoveel opschot langs het pad weg te halen dat er aan weerszijden van het paadje zo’n 2 à 3 m vrijkomt. En dat is dus heel veel werk. Er staan veel jonge esdoorns die wegmoeten en ook groter uitgegroeide exemplaren. Zo mogelijk worden ze met wortel en al uitgespit, maar wanneer de stam al behoorlijk dik is, wordt er gezaagd.  Al het opschot wordt op ril gelegd en met een flinke groep vrijwilligers zijn er aan het eind van de dag  twee forse rillen ontstaan.

Aan het eind van de ochtend is het schrikken. Sjef stuitte op een wespennest en werd behoorlijk in zijn gezicht gestoken. Au, dat doet ontzettend zeer. Hij werd snel begeleid naar het Koetshuis waar azaron op de steken werd gesmeerd. Al vrij snel kwam hij weer terug met een flink opgezet gezicht

en ging verder met zijn werk.

De lunch was onder dezelfde boom waar we ’s morgens elkaar ontmoet hadden. Een heerlijke macaroni-salade en een gebakken eitje voor de liefhebber.

’s Middags werd het werk van de ochtend voortgezet. Om een uur of drie was het voor de meesten wel mooi geweest. Vermoeidheid begon ook een rol te spelen.

Rond kwart over drie verzamelden we de materialen en verlieten deze prachtige plek met uitzicht op  een van de twee molens die nog net boven de bomen uitkwam. Het is de molen waar Belle van Zuylen vanuit haar kasteelkamer ook al uitzicht op had.

Een gezellige nazit met een drankje en een hapje.

Er zal in elk geval nog een volgende keer moeten komen om het paadje af te krijgen.