5 feb 2022 – Gunterstein

Wederom kunnen we vanwege corona met maximaal 7 mensen aan de werkdag meedoen.

Vandaag staat het snoeien van de appel- en perenbomen op het programma. Het weer is ons in tegenstelling tot de dag hiervoor en de weersverwachting voor de volgende dag zeer gunstig gezind.

Weinig wind en een winters zonnetje. Na de koffie / thee gaan we naar de boomgaard en zo ook de trekker met aanhanger waar de ladders op liggen. Aan degenen die nog een lesje fruit snoeien willen hebben, geeft Arnold uitleg. De anderen gaan meteen aan de slag. Ieder zoekt een boom uit, waarbij de keuze mede bepaald wordt door de lengte van de ladder.

Les 1 is om niet alle rechtop staande waterscheuten te snoeien om over-activering van de boom in de vorm van een heleboel nieuwe scheuten te voorkomen. De scheuten die wel wegmoeten, moeten zo dicht mogelijk bij de stam afgeknipt worden. Ook dat is om te voorkomen dat er weer nieuwe scheuten ontstaan. Bij een aantal bomen groeien te veel takken door elkaar heen. Die moeten flink uitgedund worden. In de meeste gevallen snoeien we de in de kruin naar binnen groeiende takken weg. Vanuit de gesteltakken moeten we zorgen voor een naar buitengerichte groei. Toch moet één naar binnen gerichte tak behouden blijven, omdat die zorgt voor schaduw bij felle zonneschijn.

Intussen worden alle afgeknipte takken verzameld, op de aanhanger gelegd en met de trekker naar de ril gebracht. Aan het eind van de dag is de boomgaard aan de kant van de boerderij van Max klaar en zijn de takken opgeruimd.

Tijdens de lunch konden we buiten zitten en deden we ons tegoed aan soep en broodjes tartaar en worst, maar vega-beleg was er ook voldoende.

Het was een aangename en leerzame dag.