15 jan 2022 – Vreedenhorst

Vanwege corona zijn we met een groep van 7 vrijwilligers, het maximale aantal wat we afgesproken hebben. De werkzaamheden vinden dit keer voornamelijk plaats in het bos direct bij het huis. Verder worden de nestkastjes weer schoongemaakt, gecontroleerd en zo nodig vervangen. Aan de rand van het gazon staat een immense Jasmijnstruik, die volgens Kees zo’n 30 jaar vrij uit heeft kunnen groeien. De struik is uitgegroeid tot een lengte van zo’n 15 m. en breedte van zo’n 3 m. Zodra de takken de grond raken, wortelen ze. De struik moet rigoureus tot ongeveer 30 à 40 cm boven de grond gesnoeid worden. Dat betekent heel veel zaag- en knipwerk. De takken worden versleept naar de parkeerplaats en daar wordt een grote hoop gemaakt met de onderkant van de takken naar voren. De hakselaar kan er dan op een later moment goed bij.

Kees zelf staat hoog op de ladder een hulstboom in te korten, waarvan de takken eveneens naar de parkeerplaats gesleept moeten worden.

Halverwege de ochtend komt een groep jagers terug van de jacht in het bos van Kees. Ze hebben 11 fazanten en twee eenden geschoten. Trots laten ze zich met de buit fotograferen. In ons gezelschap geeft dat gemengde gevoelens. Het lijkt er op dat het meer hobby is dan wildbeheer.

Het schoonmaken en vervangen van de nestkastje verloopt voorspoedig. Het levert toch een kruiwagen vol met verrotte nestkastjes op.  Na de schoonmaak en vervanging kan er komend voorjaar weer volop genesteld worden.

De zaag- en knipgroep graaft delen van de Jasmijnstruik uit en planten deze in het bos. Dat is weer een bijdrage aan de diversiteit aldaar.

Na het werk drinken we nog een kop thee en praten nog wat na. Prima dag.