8 jan 2022 – Gunterstein

Volgens de weersverwachting is er vandaag veel regen op komst, maar de buienradar geeft aan dat de ochtend nog wel meevalt. Vanwege de corona zijn we, zoals afgesproken, met een groep van niet meer dan 7 personen. We gaan aan de slag met snoeiwerk langs de Hoge Slinger. Arnold moet wel even uitleggen waar dat precies is. Na een flinke wandeling bereiken we deze werklocatie. We zien een paadje langs een sloot met een bordje “doorlopende weg”. De begroeiing langs de slootkant moet weggehaald worden om de essenhakhoutstobben beter tot hun recht te laten komen. Het zijn prachtige met mos begroeide stobben, waarvan sommige exemplaren volgens Arnold zo’n 150 jaar oud zijn. Ook de soms flink uitgegroeide en dus dikke takken van deze stobben moeten afgezaagd worden. Al met al betekent het veel zaag- en knipwerk met de takkenschaar. Het is erg modderig en bij het zagen vlak langs de slootkant is het erg oppassen geblazen om niet in de sloot te glijden. Gestaag maken we vorderingen, zodat het pad toegankelijker wordt en de stobben steeds meer zichtbaar.

Na de “verwen-lunch” van Arnold gaan we ’s middags weer verder. Intussen is het gaan regenen. Niet heel hard, maar genoeg om flink nat te worden. Aan de andere kant van het paadje ontstaat een flinke ril, wat zichtbaar maakt dat we flink meters hebben gemaakt met het zagen en knippen.

Aan het eind van de werkdag maken we de sloot met de sloothaak weer vrij van de takken die erin gevallen zijn. Er rest nog een meter of 20, maar de tijd en vermoeidheid geven aan dat het beter is te stoppen. We wandelen terug naar de Tabaksschuur, maken de gereedschappen weer moddervrij en genieten nog een moment van de na-zit met corona-afstand van elkaar.