11 en 18 dec 2021 – Hof van Gunterstein

Werkdagen De Bouwerij / Hof van Gunterstein

Data:     11 december 2021

18 december 2021

Op de werkdag van 11 december is ontvangst vanwege corona in de schuur.

Koffie, thee en iets lekkers staan zoals gewoonlijk klaar. We zijn met een groep van 9 vrijwilligers. Vanuit de kennissen van Max en Nicole komen er nog 2 mensen bij.

We gaan houtsingels snoeien langs de slootkant, gelegen tussen de Lindenlaan en het naastgelegen weiland. Er ligt al een ril van het snoeihout van de Lindenlaan. Deze ligt op sommige plaatsen vlak langs de sloot, waardoor er soms weinig ruimte overblijft om langs de slootkant te snoeien.

Binnen de kortste tijd weet iedereen echter een plekje om te snoeien te vinden. Er wordt enthousiast geknipt en gezaagd, kleine takken met de takkenschaar en dikkere met de zaag. Het is nog een heel werkje om de zijtakken verder te snoeien, zodat alles zo ordelijk mogelijk op de ril komt te liggen. De dikke takken zijn meestal ook lang en vallen daardoor over de sloot in het weiland. Dat vinden de koeien heel interessant en snoepen graag van de blaadjes. Het is een beetje oppassen, want de koeien zelf houden geen afstand als wij in het weiland de zijtakken verder terugsnoeien. Het kleine spul gaat terug over de sloot om op de ril gelegd te worden; de stammen die overblijven kunnen in het weiland blijven liggen. Die haalt Max op een later moment op. Deze zijn n.l. geschikt voor de houtkachel. Gaandeweg de ochtend wordt het steeds mooier weer. Het zonnetje komt flink door en langzamerhand zie je steeds meer jassen in de struiken hangen. Na een heerlijke lunch werken we ’s middags nog 2 uurtjes door. Na het tellen en schoonmaken van de gereedschappen gaat iedereen na deze mooie “buitendag” weer naar huis.

Een week laten, op 18 december, zetten we het werk voort. We zijn nu met een groep van 8 mensen.

De ontvangst is weer in de schuur en met zaag en takkenschaar lopen we weer naar de plek waar we vorige week met snoeien gebleven zijn. Een praatje hier en een praatje daar, een gezellige groep, maar er wordt ook flink gewerkt. We maken aardig wat meters. Rond 3 uur gaan we zo’n beetje stoppen, maar dan zorgt Adriaan nog voor een verrassing. Hij heeft nog even een “oudejaarsduik” genomen. Een paar laatste takjes uit de sloot vissen en je daarvoor aan een stobbe vasthouden, die vervolgens afbreekt. Languit de sloot in, dus. Helemaal nat en met de schrik vrij, heet het. Max en Nicole zorgen gelukkig voor droge kleren.

Het gereedschap wordt weer gereinigd en gedroogd. Vervolgens gaat ieder weer zijns/haars weegs naar huis.