27 nov 2021 – Wittensteijn

We zijn dit keer vanuit Werk aan de Vecht met een klein ploegje, t.w. 4 vrijwilligers. Gelukkig zijn er ook uit de kring van Willem en Agnes zelf nog 7 personen. Al met al dus een mooie groep om meters te maken.

Er valt veel regen en er wordt de rest van de dag nog veel regen verwacht. Gelukkig valt dat gedurende de ochtenduren mee. Dan te bedenken dat we 2 weken geleden nog met z’n allen buiten zaten tijdens de lunch.

Iets over tienen lopen we allemaal met zaag, takkenschaar en ladder naar de werkplek. Bij het natuurgebiedje aan de rand van de Vecht gaan we om en om wilgen knotten. Het is 4 jaar geleden dat dat gebeurd is. Er zijn wilgen met al behoorlijk dikke takken. Dus dat wordt flink zagen. We leggen de afgezaagde takken in de lengterichting van het pad met de onderkant van de stam in dezelfde richting. Dat is makkelijker voor de hakselaar die woensdag komt en al het hout tot snippers vermaalt. Het houdt op met regenen en menige regenjas wordt uitgetrokken en “aan de wilgen”  gehangen.

Wat zelden gebeurt, is dat een van ons zich niet lekker voelt en naar huis gebracht wordt. We horen gelukkig al gauw dat hij snel is opgeknapt. Maar toch een puntje hoe belangrijk het is goed voorbereid te zijn op evt. calamiteiten?

Na de voortreffelijk verzorgde lunch gaan we nog een kleine 2 uurtjes aan de slag. Intussen is het weer behoorlijk door gaan regenen. Er wordt weinig gesproken en veel gezaagd. Dat is dan weer het voordeel, want rond drie uur hebben we bijna de hele rij om en om geknot. De gereedschappen worden verzameld, geteld en afgedroogd. Tot slot drinken we nog warme chocolademelk of thee en gaan we moe, rozig en voldaan naar huis.