30 okt 2021 – Slot Zuylen

Werkdag Slot Zuylen (Sterrenbos)

Bij aankomst in het Museumcafé van Slot Zuylen is het nog droog, maar dat zal niet lang duren.

We zijn met 9 vrijwilligers en drinken alvorens aan het werk te gaan traditiegetrouw eerst koffie en/of thee.

Iets over tienen verplaatsen we ons naar het Sterrenbos. Dat is het bosje aan de andere kant van de parkeerplaats, gezien vanaf het kasteel. Het is voor de tweede keer dat we hier werken. De bedoeling is om het dichtgegroeide pad verder vrij te maken van opschot. Als we net aan het werk zijn, begint het weer te regenen. Op enkele korte droge momenten na zal dat de hele dag gaan duren. Gehuld in regenjassen en regenpakken wordt gespit, gezaagd en geknipt. We halen zo veel mogelijk het opschot met wortel en al uit de grond. Dat lukt lang niet altijd, want soms zijn er flinke wortelstronken.

Er moet ruimte gemaakt worden voor herplanting om zodoende de diversiteit in het Sterrenbos te vergroten. Soms komen we een loot of boom tegen van o.a. een meidoorn, hazelaar, notenboom en taxus. Die laten we staan. We zorgen voor ruimte er omheen om te groeien en in sommige gevallen worden deze bomen verplant. Hiermee wordt een start gemaakt van het vergroten van de diversiteit.

Rond half één gaan we terug naar het museumcafé om te lunchen. We zijn drijfnat en zitten onder de modder. Daarom hangen we de regenkleding in de kas alvorens naar het museumcafé te gaan.

Daar wacht ons een sublieme lunch: soep, warme broodjes, broodjes met brie en nog meer keuze.

’s Middags ploeteren we weer verder in de regen. Rond 15.00 uur stoppen we. We zijn moe, nat en voldaan. We hebben veel werk verzet, al is het nog niet helemaal klaar. Er komst vast nog een volgende keer.

De nazit was ook weer heel gezellig.