25 sept 2021 – Vreedenhorst

Plukdag Vreedenhorst

Er is prachtig weer voorspeld om te gaan plukken. We worden ontvangen in het rosarium, wat grondig gerenoveerd is.  Het ziet er heel mooi uit. De wanden zijn van leemstuc, een ademende stuc, wat belangrijk is als er ’s winters de potplanten in staan. De oorspronkelijke balken zijn goed zichtbaar gemaakt en zien er heel fraai uit. Het keukentje is op de afvoer en de tegeltjes na ook klaar. Kees gaat het ’s zomers ook verhuren voor kleine bijeenkomsten.

Bij binnenkomst staan koffie, thee en gebak klaar. We zijn met 10 vrijwilligers, waarvan 7 personen vanuit Werk aan de Vecht.

Eenmaal in de boomgaard zien we dat er bomen zijn die heel veel appels hebben en bomen die bijna geen appels dragen. Kees  wil graag minimaal 40 kisten oogsten, zodat hij zijn eigen merk kan voeren.

Aan de slag dus. We werken niet met pluktassen, maar met een soort bak met daarin een plastic tas zonder bodem. De tas wordt opgehangen met een band, zodat er toch een bodem is. Is de bak eenmaal vol, dan haal je de band weg en werkt de tas zonder bodem als een soort sluis.

Er is voor ieder wat wils: het lage fruit plukken vanaf de grond, kleine trappen en hoge trappen.

Zo wordt er als het ware gelaagd geoogst.

’s Middags lunchen we weer in het rosarium met heerlijke soep en een zelf meegebracht lunchpakket. In de middag wordt het werk voortgezet. De werkdag eindigt met meerdere plukkers rondom één boom die van boven tot onder behoorlijk wat appels draagt. Uiteindelijk blijken we 78 kisten te hebben geplukt, goed voor zo’n 1200 kilo. De tweede geplande plukdag is niet nodig.

Ter afsluiting biedt Kees een glaasje met een zelf gebrouwen notendrankje aan. Niet te veel, want het is een sterk goedje.