Kwaliteits toerisme: wat wil je niet?

De Gemeente Stichtse Vecht kiest voor kwaliteitstoerisme. Hoe sympathiek klinkt dat? Er zal toch niemand bezwaar hebben tegen kwaliteit? En toerisme is ook een goed idee, want toerisme is economie en economie, daar kunnen we niet genoeg van krijgen. Het is natuurlijk ook een goed idee om ons mooie, maar kwetsbare gebied in de toekomst ruimhartig open te stellen voor wandelaars, fietsers (maar liefst niet in groepen) en dergelijke. Dus komt er promotie, reclame, aanbiedingen, arrangementen voor die doelgroep.

Maar het is een eenzijdige aanpak. De gemeente doet verwoede pogingen te omschrijven wat ze zouden willen met dat kwaliteitstoerisme, maar erg begrijpelijk wordt het niet. Dat komt omdat ze niet willen beschrijven wat ze niet willen. Terwijl als je opschrijft wat je niet wilt, het opeens veel duidelijker wordt. We willen geen groepen motoren, geen bussen, snelvarende speedboten of lawaaiige grote partyschepen in de Vecht, geen luidruchtige dronken vrijgezellenparties, geen hinderlijke tochten op solexen en in buggies. We willen geen pretpark zijn. En dat lijkt me ook een reële wens. Het is dit soort toerisme dat veel plekken in de wereld niet fijn maakt om in te wonen. En als dit eenmaal op gang komt is het moeilijk te stoppen.

Als de gemeente dit nu eens hardop zou zeggen, zou dat ook de noodzaak duidelijk maken van een beleid dat dit soort toerisme zou ontmoedigen, afremmen of onmogelijk maken. Als de gemeente het niet aandurft om veel preciezer te worden over wat kwaliteitstoerisme nu is en ook wat het niet is, blijft het vaag en weinig effectief.

Jaap van ‘t Hek