27 mrt 2021 – Vreedenhorst

Evenals vorige jaren is het de bedoeling om houtsnippers te verspreiden over de bospaden.

Daarom is afgesproken om op twee verschillende dagen met een groepje van 4 mensen deze klus uit te voeren.

Donderdag, 25 maart heeft het eerste groepje van 4 mensen een start gemaakt met de houtsnippers en zo hard gewerkt dat aan het eind van de werkdag de klus geklaard was.

Vandaag, zaterdag, 27 maart gaan wij als groepje van de vier andere vrijwilligers in plaats van houtsnippers verspreiden aan de slag met het verwijderen van grootbladig klimop. Grootbladige klimop is klimopsoort die uitgebreid over de grond woekert, waardoor een gevarieerde onderbegroeiing geen kans meer heeft.

Met een weersverwachting die veel wind, kou, hagel, pittige buien en mogelijk een klap onweer belooft, beginnen we deze werkdag toch vol goede moed. Buienradar is optimistischer en die krijgt gelukkig gelijk. Het bleef beperkt tot een enkel hagelbuitje.

Twee vrijwilligers hebben de hele ochtend het grootbladig klimop weggetrokken en de andere twee zijn bezig geweest met nog een extra pad bij de boomgaard van snippers te voorzien.

s’ Middags zijn we alle paden nog eens nagelopen, maar overal lagen er genoeg houtsnippers.

Kees gaf een rondleiding over zijn land. De rondleiding begon bij een sloot die in het voorjaar vol met dotterbloemen en iets later vol met kievitsbloemen staat. De rijke bloei is mogelijk gemaakt door de bovenste laag van de aarde te verwijderen om zodoende een schralere grond te krijgen. Je ziet hier ook duidelijk hoogteverschil in het Hollands weidelandschap. Achterin het land meandert heel opvallend een sloot. Het blijkt een overblijfsel te zijn van wat hier ooit een groot landgoed in Engelse landschapsstijl was. Met trots wees Kees ons op een solitaire eik die hij zo’n 20 jaar geleden als heel klein boompje geplant heeft. De eik wordt beschermd met een authentiek hek rondom.

Tot slot hebben we pal achter de tuin langs de slootkant alle eerder gesnoeide takken weggehaald en op een ril gelegd. Voordat we weer naar huis gaan, kijken we nog even terug naar de prachtige tuin die geel en blauw ziet van de narcissen en scillaatjes, een paradijsje.