9 mrt 2021 – Slot Zuylen

In de Coronatijd is dit een van de weinige werkdagen, nu voor de tweede keer op Slot Zuylen.

We zijn vanuit Werk aan de Vecht met 6 personen en daar komen Arnold en de groenten-tuinman van Slot Zuylen nog bij. We verzamelen in het restaurant, waar in principe voldoende ruimte is om afstand te houden.

In de slotgracht zijn drukke werkzaamheden bezig. De provincie heeft het mogelijk gemaakt om na zo’n 35 jaar de grachten weer schoon te baggeren. De bagger wordt in containers afgevoerd, een klus van meerdere weken en vele euro’s.

De ochtend werken we op het Beukenlaantje. We hebben hier de eerste dag ook gewerkt. We moeten opschot langs het water weghalen, maar vooral het met wortel en al verwijderen van de overvloedige bramengroei kost ons veel werk. Twee jonge beukenboompjes worden uitgegraven en op een andere  plek weer geplant. Aan het einde van de ochtend zijn we klaar. Het Beukenlaantje ziet er weer goed onderhouden uit.

Na de lunch werken we aan de achterkant van het restaurant. Daar is nog een strook grond van ongeveer 3 à 4 m. breed, wat voor een flink deel begroeid is met wederom bramen. Met vereende krachten spitten we de bramen weer  zoveel mogelijk met wortel en al uit de grond. Hier is de grond veel compacter en vol met stenen, waardoor het verwijderen van de bramen een stuk lastiger is.

We hebben zo veel mogelijk bramen verwijderd, al zullen er ook nog wel behoorlijk wat wortelresten in de grond zijn achtergebleven. Noodzaak dus om het goed bij te houden.

We sluiten af met een rondleiding van Arnold door de tuin. De sneeuwklokjes en krokussen bloeien rijkelijk. De holwortel of helmbloem komt “voorzichtig” al uit de grond. Het park met de vele soorten  bomen, bloemperken, fruitbomen en slingerende paden ligt er heel goed onderhouden bij.