12 en 18 sep 2020 – Vreedenhorst

Appels plukken

Er zijn voor het plukken van appels op Vreedenhorst 3 dagen gepland. Uiteindelijk hebben we 2 dagen nodig gehad. Op beide dagen waren we met een groep van ongeveer 8 mensen, maar vanuit Werk aan de Vecht waren er beide dagen 3 vrijwilligers. De andere vrijwilligers kwamen uit het netwerk van Kees zelf.

De ontvangst op 12 september was in de serre en volgens de Coronavoorschriften met redelijk goede afstand. Op 18 september was de ontvangst buiten op het terras. Ook de lunches op beide dagen waren op het terras. Op de tweede dag werden we getrakteerd op appeltaart van de appels die we de week ervoor hadden geplukt. Heerlijk.

Beladen met ladders, emmers en plukzakken zocht ieder, wadend door het hoge gras, een boom uit; de meesten met z’n tweeën en sommigen alleen. Er was een groot verschil in de hoeveelheid appels per boom. Sommige bomen waren snel leeg geplukt, maar er waren ook bomen bij waar je een dagdeel en soms nog langer voor nodig had.

De geplukte kweeperen worden apart gehouden van de rest, omdat Kees dit jaar voor het eerst de kweeperen wegbrengt naar iemand in Hilversum.

Het weer werkte op beide dagen mee, zodat we inderdaad genoeg hadden aan 2 dagen. Aan het eind van de tweede dag sloten we met een voldaan gevoel weer af op het terras. De oogst was binnen.