11 jul 2020 – Gunterstein

Hiephoi, het mag weer! De coronamaatregelen zijn versoepeld.

We gaan met maximaal 8 personen aan de slag met inachtneming van 1,5 m afstand. De ontvangst is buiten in de boomgaard, want binnen in de tabaksschuur is op dit moment nog taboe. Gelukkig werkt het weer fantastisch mee.

Het is de bedoeling om vandaag in Het Engels opschot te verwijderen. Een deel wordt met de bosmaaier gedaan, maar het grootste deel doen we handmatig. Zaailingen die aan de waterkant groeien, worden weggezaagd. De strook langs het water is overgroeid met bramen. Deze moeten we zo veel mogelijk met wortel en al verwijderen. Waar nieuwe aanplant overwoekerd dreigt te worden, halen we ook het opschot weg. Hierdoor komen de nieuw aangeplante struiken weer heel mooi tot hun recht.

Aan het einde van de ochtend geeft Arnold een rondleiding langs de struiken en bomen die we in de herfst hebben geplant. Dankzij de inzet van enkele vrijwilligers die in het droge voorjaar de nieuwe beplanting 2 x per week water hebben gegeven, is alle nieuwe beplanting goed aangeslagen. Het is een feest om te zien hoe mooi al het groen er bij staat. Na 25 jaar alleen maar verwijderen van bomen, struiken en opschot, zien we nu een veel grotere diversiteit, mooie open plekken en prachtige doorzichten.

Na de lunch zijn we verder gegaan met dezelfde werkzaamheden als tijdens de ochtend. Al het opschot wordt met trekker en aanhangwagen afgevoerd en de paden worden weer aangeharkt.

Na half vier is de traditionele nazit met een hapje en drankje.

Over 2 weken gaan we verder.