14 mrt 2020 – Vreedenhorst

We zijn met een bescheiden groepje van 7 personen. De verzamelplek is de serre van Vreedenhorst met een pracht uitzicht op de vroege lente-tuin. De ontwikkelingen mbt het Coronavirus is bij de koffie het gesprek van het moment. Vervolgens licht Kees toe wat de werkzaamheden van de dag zijn.

Ieder kan daarbij zijn of haar eigen keuze maken.

Twee mensen gaan hoogstam fruitbomen snoeien. Ze overleggen “diepgaand” over welke takken gesnoeid moeten worden en welke takken kunnen blijven. Van Kees hebben we geleerd dat we altijd een verhaal moeten hebben waarom we een tak snoeien. Een van ons gaat laagstam fruitbomen snoeien die aan de rand van het terrein een haag vormen. Het zijn oude bomen, maar Kees vindt het nog de moeite waard om deze bomen te snoeien. Het gaat om de takken die te veel de hoogte in groeien en om de takken die zijn aangetast door een vorm van kanker.

Een derde werkplek is in het bos. Daar groeit een hinderlijke exotische klimop. Deze klimop kruipt over de grond en overwoekert binnen de kortste keren een groot deel van de bosbodem. Het werk bestaat uit het verwijderen van deze klimop.

Na afloop van de werkdag vertelt Judith enthousiast met de kaart erbij over haar vakantie in Suriname, waarbij ook ons koloniale verleden aldaar ter sprake komt.

Het was een rustige en aangename werkdag bij een van de eerste lenteachtige dagen.