18 jan 2020 – Vreedenhorst

Bij de ontvangst met koffie/thee in de serre wordt kennis gemaakt met 2 nieuwe vrijwilligers, Bianca en David. Het blijkt direct te klikken. In totaal zijn we met 10 personen. De werkzaamheden worden besproken en verdeeld: op het programma staan het jaarlijkse leeghalen en zo nodig repareren van de nestkastjes in het bos, het knotten van enkele wilgen langs de laan en het uitdunnen van de bosranden. Het weer is gunstig (alleen net na 3 uur barst er een hagel- en regenbui los), de soep tijdens de lunchpauze was weer heerlijk, zodat we uiteindelijk rond 3 uur met een tevreden gevoel afsluiten.

In een hoekje van het voorste bos wordt tijdens het snoeiwerk een groepje orchideeën opgemerkt. Door de zachte winter waren ze nog opmerkelijk groen gebleven en daardoor goed herkenbaar. Het blijken exemplaren van de breedbladige wespenorchis te zijn (zie bijgaande foto). Deze soort was nog niet eerder in het bos gevonden.