4 jan 2020 – De Bouwerij

Na ontvangst met koffie, thee en gebak starten we de ochtend met een groep van 17 personen, allen van Werk aan de Vecht. Vandaag gaan we houtwallen langs de sloot afzetten. Dat betekent dat we opschot, takken en bomen die over de sloot hangen, weghalen. Dat is nodig om de sloten onbelemmerd uit te kunnen baggeren. 

Als we naar de werkplek toelopen, merken we al heel gauw  dat het weiland op sommige plekken zeer modderig is; we zakken er soms tot over de enkels in. 

Heel leuk is dat we een groep van zo’n 7 reeën over het weiland zien weglopen. Fantastisch gezicht. We verdelen ons over 2 werkplekken. Het zijn lange stroken met begroeiing van bomen en struiken die parallel aan een sloot lopen. Het zijn veel wilgen en meidoorns. Op sommige plekken groeien veel bramen. Het is dus af en toe een stekelig karweitje. De grotere bomen die omgezaagd worden, vallen over de sloot half in het weiland. Max haalt deze bomen met de trekker weg, zodra het weiland wat droger is. De stammen van deze bomen zijn fors genoeg om als stookhout te kunnen gebruiken. De rest van het omgezaagde hout leggen we op rils.  We werken in het gebied waar de reeën hun schuilplaats hebben en hopen dat ze zich thuis gaan voelen tussen alle nieuw opgeworpen takkenrils. 

Na een fantastisch verzorgde lunch gaan we ’s middags met een iets kleinere groep verder. Tussen drie en half vier stoppen we. We zijn nog niet op de helft, maar het is mooi geweest. De meesten van ons zijn moe en voldaan. Terug op de boerderij deelt Max boerenyoghurt en karnemelk uit. Over 4 weken gaan we verder.