16 nov 2019 – Wittensteijn

Vandaag doen we een kernactiviteit van Werk aan de Vecht, nl. wilgen knotten.

We zijn met een vrij grote groep van 15 personen, waarvan wij vanuit Werk aan de Vecht met z’n tienen zijn.

Het gaat om een rij van 56 wilgen die pal langs de Vecht staan. Vorig jaar hebben we de helft om en om geknot. Nu is de andere helft aan de beurt. Er worden groepjes van twee en soms drie mensen per boom gevormd. Er zijn zogezegd tamelijk veel arbeidsintensieve wilgen bij. De takken zijn soms vrij dik en erg lang. Veiligheid met het oog op vallende takken is dus een extra aandachtspuntje.

Onze groep en de familie en kennissen van Willem en Agnes mengen zich gemakkelijk, waardoor er een heel prettige werksfeer ontstaat.  Het knotten en verslepen van de takken is zwaar werk. We leggen de takken op een stapel in het weiland, klaar voor de hakselmachine. Er wordt op enkele plekken pal aan de Vecht ook een ril gemaakt. Soms ontkomen we er niet aan dat takken in het water vallen. Dat kan een heel gedoe opleveren om de zware takken weer uit de Vecht te vissen.

Bij de afsluiting van de dag zien we Sinterklaas nog voorbij varen.

Agnes en Willem verzorgden heel royaal de inwendige mens bij ontvangst, lunch en “afterwork”; van taart, soep, broodje ei tot pepernoten toe. Het was een aangename dag. Op 14 december wordt de klus voortgezet.