2 nov 2019 – Gunterstein

Vandaag is het een heel  bijzondere werkdag. Na jaren snoeien, rooien en opschot weghalen gaan we beplanten. Niet zo maar hier en daar een struikje neerzetten. Nee, de beplanting gebeurt volgens een  zorgvuldig opgesteld plan, waaraan historische tekeningen ten grondslag liggen.

Het is de bedoeling om het park weer in zijn oorspronkelijke stijl terug te brengen. Een extra leuke klus, dus. Bertien en Arnold leiden de werkdag in met een toelichting op de plannen. We gaan vandaag alleen heesters planten. Voor herbeplanting van bomen is de natuur nog te groen. In deze tijd van het jaar doet zo’n groen park toch een beetje denken aan klimaatverandering.

We zijn met een grote groep. Behalve de 14 vrijwilligers van Werk aan de Vecht zijn er ook 2 mensen uit Oud Zuylen en de familie zelf.

Van te voren zijn de heesters al verspreid over het park op de plekken waar ze geplant moeten worden. Ook ligt er al een flinke hoop rulle grond klaar om te mengen met de zware rivierklei.

We krijgen de instructie om een ruim plantgat te graven, zodat de klei in het plantgat gemengd kan worden met de rulle grond.

Voorzien van spades lopen we achter de 2 trektoren aan naar het park. Voordat we de eerste spade in de grond kunnen zetten, worden we echter verrast door een enorme regenbui die een behoorlijke tijd aanhoudt. Gelukkig knapt het weer daarna op. Er kan volop geplant worden. Het blijkt behoorlijk zwaar werk om door de klei en de wortels heen de plantgaten te graven. Het is opbouwend werk en Arnold roept voortdurend dat we ook achterom moeten kijken hoe mooi het wordt.

De werkdag wordt rond vier uur afgesloten met een moe, maar voldaan gevoel. We verheugen ons op een lentewandeling om te zien hoe de heesters er tegen die tijd bij staan. Het wordt zeker veel kleurrijker en diverser in het park

 

klik hier voor het filmpje