17 aug 2019 – De Bouwerij, Breukelen

Verslag werkdag boerderij de Bouwerij bij Gunterstein

Op deze werkdag gaan we zuring steken in een van de weilanden van boer Max van Tilburg.

De boerderij ligt aan de Laan van Gunterstein en sinds 4 jaar runnen Max en zijn vrouw Nicole hier een biologische boerderij. Dat betekent o.a. een kritisch weidebeheer om de bio-diversiteit van de bodem te vergroten. Zo  wordt er niet gewerkt met kunstmest en wordt er later in het jaar gemaaid. Het nadeel is dat zuring te veel kans krijgt. Zuring gaat snel overheersen en de koeien lusten het niet.

We zijn met een groep van 8 personen. Na ontvangst op de boerderij met koffie/ thee klimmen we gewapend met spades in de aanhangwagen van de trekker en rijden naar het weiland aan de Scheendijk. Het is een smal en lang perceel van ongeveer 2 hectare. De plek is prachtig en nog zo stil dat we zelfs een ree spotten en een raaf horen.

Max vertelt dat er in dit gebied ook veel vossen voorkomen. Dat staat wel een beetje op gespannen voet met zijn plan om kippen te gaan houden.

We verspreiden ons over de breedte van het perceel en lopen gezamenlijk op om de zuring zo veel mogelijk met wortel en al te steken. Het is nog even wennen om zo te steken dat de wortel mee komt en de kluit niet al te groot is. Het is vaak pellen van de kluit tot de wortel vrijkomt. De gestoken zuringplanten verzamelen we in kruiwagens.

Het is bijna de hele ochtend goed weer, maar rond 12.15 uur begint het flink te regenen. Binnen de kortste keren zijn we allemaal drijfnat. Dit wordt nog erger als we weer in de aanhangwagen zitten om voor de lunch naar de boerderij gereden te worden.

                                                             

De fantastisch rijke lunch doet alle nattigheid gauw vergeten. Na de lunch vertrekken we weer naar het weiland om onze werkzaamheden voort te zetten. Rond half 4 zijn we aan het eind van het perceel en stoppen we. Zuring, gereedschappen en wijzelf gaan weer in de aanhangwagen en rijden terug naar de boerderij. Het is weer flink gaan regenen, zodat we even nat aankomen als tijdens de lunch. De spades worden onder hoge druk schoon gespoeld en teruggebracht naar onze gereedschapswagen.

Hoewel het tamelijk eentonig werk is, hebben we met elkaar een leuke en aangename werkdag gehad. Het was ook bijzonder om de enthousiaste verhalen van Max over zijn manier van boeren te horen.

Mooi om met Werk aan de Vecht zo’n gepassioneerde boer een handje te helpen.