4 mei 2019 – Jaarafsluiting Slot Zuylen

Dit jaar is de afsluiting van het winterseizoen op Slot Zuylen.

We zijn met 15 personen, incl. partners en verzamelen bij het ticketbureau. Hier startte ook de rondleiding door het kasteel. Het was een interessant verhaal over het Slot, de bewoners en de inrichting.

Het kasteel kent een lange geschiedenis. In de 13de eeuw werd een donjon gebouwd op de plek van het huidige buitenterras. In de 14de eeuw werd de donjon uitgebreid tot kasteel. Na een vernieling, ook in de 14e eeuw en meerdere verbouwingen heeft het kasteel vanaf halverwege de 18e eeuw zijn huidige staat. Slot Zuylen is vooral bekend als geboorteplaats van Belle van Zuylen (1740-1805). Zij was schrijfster en voor een vrouw haar tijd ver vooruit. Ze volgde o.a. colleges natuurkunde aan de Universiteit Utrecht. Een typerende uitspraak van haar is: “Ik heb geen talent voor ondergeschiktheid”.

Na de rondleiding dronken we koffie/thee met een heerlijk zuilenaartje.

Vervolgens maakten we een wandeling in 2 groepen door de tuin. We bewonderden vanaf het toernooiveld de moestuin. Uit de periode van de Franse tuinaanleg (18e eeuw) resteren o.a. de twee boomgaarden met de plate-banden als omlijsting. Een ander deel van de tuin is in de 19e eeuw aangelegd als Engelse landschapstuin door Zocher. Heel bijzonder is de 120 meter lange slangenmuur die fungeert als fruitmuur. Verder wandelden we langs de prachtige borders en de rozentuin. De pluktuin stond op dat moment op het punt van bloeien.

Het was heel bijzonder om deze tuin als andere werkplek van Arnold te bewonderen. Al met al was  het een heel geslaagd uitje. Op naar het volgende seizoen…