2 mrt 2019 – Hoekermolen

Vandaag gaan we langs de oever van de Vecht ter hoogte van de Hoekermolen wilgen knotten.

We zijn met 8 personen. We worden ontvangen door de eigenaar van de molen, dhr. Reesink en zijn vrouw. Voordat we aan de slag gaan, geeft de heer Reesink ons informatie over de molen.

De oorspronkelijke molen was een schepradmolen en is in 1873 ten gevolge van blikseminslag volledig verbrand. Deze molen is herbouwd met o.a. tweede hands materialen. De molen kreeg toen een vijzel. Tot 1959 bemaalde de molen de Hoekerpolder. Vanaf dat jaar wordt de polder elektrisch bemalen. In 1963 werd de molen door de familie Reesink aangekocht. In 2005 werd de molen gerestaureerd, o.a. vanwege geconstateerde scheuren in het metaal van de roede. Ook werd toen de vijzel verlengd, zodat de molen ondanks het verlaagde waterpeil van de polder weer als gemaal ingezet kan worden. Het waterschap heeft daar tot nu toe geen gebruik van gemaakt.

Na deze informatie was het tijd om te werken. We verdeelden ons snel over de te knotten bomen en gingen aan de slag. Alle takken werden verzameld op een hoop met de bedoeling om deze te verbranden, zodra het weer gunstig is. Na de lunch was er gelegenheid om de draaiende molen te bezichtigen.

Er is flink door gezaagd, zodat aan het eind van de dag de meeste wilgen geknot warren. Zo eindigde een mooie werkdag met een voldaan gevoel.