7 apr 2018 – Gunterstein

Op verzoek van Arnold is er vandaag een extra werkdag. De belangstelling hiervoor is groot.
We zijn met zo’n 15 personen.
Voor het eerst dit jaar is de ontvangst buiten. Iedereen geniet volop van het voorjaar.
We werken in het openbare deel van het landgoed. Dat betekent een aardig wandelingetje er naar toe, vergezeld door 2 tractors met aanhangwagen, waarop de gereedschappen en meubilair voor de lunch worden vervoerd.
Achter op het landgoed is een eikenlaantje. Arnold heeft daar de afgelopen week met de zoon van Hans takken afgezaagd. Deze eiken zijn oorspronkelijk zaailingen en volgens Arnold groeien daar soms verkeerde takken aan. De bomen moeten in vorm gesnoeid worden. Op de grond liggen nu veel afgezaagde takken. Deze moeten in kleinere delen worden gezaagd of geknipt en op de ril langs het laantje worden gelegd.
Voor de lunch wordt een kring in het park gemaakt, nuttigen we de soep en broodjes en genieten vooral van de prachtige plek en het mooie voorjaarsweer. Af en toe worden we vriendelijk toegeknikt door passanten.
’s Middags gaan we aan het eind van het eikenlaantje de bocht om. Daar staan aan de ene kant schitterende oude eiken en aan de andere kant jonge eikenaanplant. Twee er van hebben het niet gered, maar twee zaailingen van elders worden uitgegraven (flinke klus, chapeau Bernadet en Geert) en geplant op de plaats van de dode bomen. En nu maar groeien! De oude eiken worden ontsierd door veel opschot. Dat halen we dus weg met wortel en al. Na het opschonen komen de oude eiken veel mooier tot hun recht. Helaas hebben we binnen onze beschikbare tijd maar een klein deel kunnen doen. Deze werkzaamheden vragen dus om een vervolg.
Tegen het einde van de werkdag neemt Arnold ons mee voor een rondleiding naar de beekvijver. Een prachtig gebiedje, maar haalt het niet bij vroeger. Toen was het één grote tuin waar allerlei paden doorheen slingerden. Voorlopig is het niet haalbaar om dat weer in z’n oude glorie te herstellen. Wij genieten ook van de huidige staat. Een droom is om over de beekvijver het oorspronkelijke bruggetje weer terug te plaatsen. Alles op z’n tijd. De boom ter nagedachtenis aan Hans staat op deze plek.

De werkdag wordt traditiegetrouw afgesloten met een drankje en een hapje en niet te zuinig.