13 jan 2018 – Hinderdam

We gaan vandaag voor de eerste keer knotten langs de Hinderdam in Nederhorst den Berg. De naam Hinderdam is ontleend aan een dam met sluizen die hier in 1437 op de grens van Holland en Utrecht door de bisschop van Utrecht is aangelegd om het zeewater vanuit de Zuiderzee te weren. De dam lag eerst aan de noordelijke kant van het huidige eiland waarop fort Hinderdam ligt (langs de Klompweg in Nigtevecht). Rond 1555/1556 werd hier een bochtafsnijding gemaakt en werd de dam met sluizen verlegd naar de zuidkant van het fort (langs de Hinderdam in Nederhorst den Berg).

De gemeente Wijdemeren hecht veel waarde aan de samenwerking met ons: wethouder Theo Reijn en 2 raadsleden, vergezeld van Frank Peters van de afdeling Groenbeheer, zijn gedurende de eerste uren aanwezig en zagen wat mee. Ook de lokale pers komt langs voor een interview.

Het weer is prima: droog en weinig wind, ´s middags zelfs een zonnetje. Aangezien we met flink wat mensen zijn, schiet het lekker op: voor de lunch hebben we het meest oostelijke stuk dijk al ´schoon´. Gedurende de lunchpauze zitten we in de voormalige woning van Renee en Roel en krijgen heerlijke soep geserveerd, compleet met krentenbollen. ´s Middags gaan we door in westelijke richting en komen tot de manege. Het werk vlot al met al prima, zodat we, bij een goede opkomst op 3 februari, de klus misschien zelfs af kunnen ronden!