10 feb 2018 – Provinciale werkdag Gunterstein

Ridderhofstad Gunterstein

Landschap Erfgoed Utrecht (LEU) organiseerde afgelopen 10 februari de jaarlijkse Provinciale werkdag. Dit jaar was dat op Gunterstein. Om 9 uur verzamelden meerdere knotgroepen uit de provincie zich op de Lindenlaan. De ontvangst was in de hal van het kasteel. waar Bertien, staande op een stoel, een welkomstwoordje sprak in de overvolle hal met zo’n 50 à 60 vrijwilligers.
Arnold gaf vervolgens,- op z’n Arnoldiaans, zodat de stemming er meteen in zat-, een uitleg over het uit te voeren werk. We gaan de houtwal afzetten langs het wandelpad dat over de Buitenlaan loopt. De Buitenlaan is een onderdeel van het Marskramerpad, een lange afstandswandelpad dat loop van Bad Bentheim naar Den Haag.
Na een groepsfoto gemaakt te hebben op de trap van het kasteel begeeft iedereen zich richting Buitenlaan. Aan het begin van de Buitenlaan worden de gereedschappen verdeeld en lopen we over het pad waar iedereen aansluit om beide zijden van het pad op te schonen. Er blijkt sprake van een behoorlijke achterstallig onderhoud en dat betekent veel werk. Veel opschot en al behoorlijk ontwikkelde bomen moeten verwijderd / omgezaagd worden en op houtrils worden gelegd. Gelukkig zie je met zo’n grote groep al snel resultaat en komt er weer structuur en doorzicht langs het pad. Intussen is het prachtig weer geworden. Zo’n winterzonnetje geeft een bijzondere sfeer aan de dag.
Om 12.30 uur is de gezamenlijke lunch in de naastgelegen boerderij. Na de lunch begeeft iedereen zich weer naar de werkplekken om nog even een flinke slag te slaan. Rond 3 uur wordt de werkdag afgesloten. Een deel gaat naar huis en een deel geniet nog van een drankje en hapje. We kijken met voldoening terug op een geslaagde werkdag.