6 sep 2017 – Gunterstein

Appels plukken.

Vandaag melden zich vrijwilligers van de Woensdaggroep van Gunterstein, van Werk aan de Vecht en nog enkele andere vrijwilligers om een dagje appels te plukken. Samen zijn we met 22 personen. Iedereen doet een plukschort om en zoekt een ladder of trapje. Binnen de kortste keren is iedereen verdeeld over de boomgaard. Sommigen plukken vanaf de grond, anderen zie je op een ladder verdwijnen in bomen. Er moeten zowel appels als peren geplukt worden. De kratjes waar de geplukte appels en peren in moeten, worden verdeeld over het terrein. Twee trekkers met aanhang rijden op en neer naar Schulp om de oogst af te leveren. Schulp perst later sap van de appels. Het sap gaat in flessen die worden voorzien van een speciaal etiket van Gunterstein. Dat gebeurt al jaren.

Er heerst een aangename en gemoedelijke sfeer. Met zo’n grote groep schiet het hard op. Dat ervaart iedereen als prettig. Om 12.30 is het lunchtijd. De lunch is wederom voortreffelijk: soep, broodjes en dit keer zelfs yoghurt met zwarte bessensap en koffie/thee na. Met een goed gevulde maag gaan we ’s middags verder. Een kleine groep gaat naar het Engels om daar nog enkele appel- en perenbomen leeg te plukken. Daar is echter niet zo veel werk. Rond de klok van tweeën is de klus geklaard. Bij elkaar is er 4000 kilo aan appels en peren geplukt. Meer dan vorig jaar.

De werkdag wordt afgesloten met een drankje en een hapje.