22 jul 2017 – Gunterstein

De ontvangst is in de boomgaard bij de Tabaksschuur, altijd weer een prachtig en sfeervol plekje. De koffie staat klaar en Francien heeft heerlijke taart gebakken van de “notenprut”, -overgebleven van de notenkraakdagen van Bernadet-, met kruisbessen en een laagje van kweeperengelei, etc.  Alle producten zijn van Gunterstein. Dus unieke Gunterstein-taart.

We zijn met een flinke ploeg en dat is heel prettig, want dan schiet het werk lekker op. Arnold legt uit dat we in het Engels opschot gaan verwijderen. Het onderhoud van het park begint al aardig op orde te komen, bomen zijn selectief weggehaald, er zijn mooie paden aangelegd, maar het ongewenste groen schiet ook weer de grond uit.

Eenmaal op de werklocatie aangekomen, wordt duidelijk wat de bedoeling is. Brandnetels en opschot van struikjes langs de paden moeten, zoveel mogelijk met wortel en al, worden verwijderd. Er komt dan  ruimte vrij om later (in het jaar) nieuwe struiken te planten. Ondanks de warmte wordt er stevig doorgewerkt. Met 2 trektoren met aanhangwagen wordt al het overbodige groen weggereden en naar de reeds bestaande ril in het park gebracht. Het is af en aan rijden. De structuur van de paden wordt nog duidelijker als het opschot weggehaald is en de plekken voor nieuwe struiken zichtbaar wordt. De lijn van de monumentale bomen en de struiken, zoals de vlier, hazelaar, jasmijn, etc. accentueren het karakter van een Engelse landschapstuin.

De lunch is weer verzorgd door Arnold en nuttigen we in de schaduw bij het beeld van Hades. Ook hier een prachtige plek. Na de lunch wordt hetzelfde werk voortgezet tot ongeveer 15.00 uur. Iedereen is dan moe, mede door de warmte. Waar we de dag begonnen, wordt de dag ook geëindigd. Met een gevarieerde afdronk en een overvloed aan hapjes kletsen we nog gezellig na. De voorspelde regen van buienradar beperkt zich tot enkele druppels.